Lubczyk leczy płuca, nerki i oczyszcza krew – Przewodnik, jak uprawiać tą roślinę w kwietniku i w doniczce w domu.

Lubczyk to silna, solidna, wieloletnia roślina, która nie ma naturalnych wrogów i może bujnie rosnąć, jeśli odniesiesz sukces i pokonasz początkowe trudności, które mogą towarzyszyć sadzeniu. Oto problemy i najlepsze wskazówki dotyczące jej uprawy.

Kupuj nasiona od sprawdzonych hodowców. Zasiej nasiona w ogrodzie lub doniczce. Przed siewem zanurz nasiona w wodzie na dwie do trzech godzin i zasiej ziemię przed siewem. Dobrym rozwiązaniem do uprawy jest użycie ziemi ogrodowej zmieszanej z ziemią kwiatową.

Lecznicze skutki lubczyka

Lubczyk czyli sekretna przyprawa babci. To zioło należy do rodziny wytrzymałych ziół i przypraw, które są łatwe w uprawie, przy minimalnej pielęgnacji, a ich zastosowanie jest naprawdę wszechstronne. Lubczyk znany jest również jako roślina o wielu smakach o niepowtarzalnym aromacie.

Na początku smakuje słodko, a na końcu nabiera gorzkich tonów. Dlatego nasze babcie wciąż miały go pod ręką i przygotowywanie ulubionych potraw nie mogło się bez niego obejść. Z łatwością możesz na przykład zastąpić nią zupę ze sklepu. Ale to nie wszystko!

Lubczyk dla zdrowia

To nie tylko przyprawa, która doda smaku potrawom, ale także bardzo przydatna dla naszego zdrowia roślina.

10 dobroczynnych wpływów lubczyku na Twój organizm i zdrowie:

  • Wspomaga trawienie, jeśli chcesz schudnąć, jest najlepszym pomocnikiem,
  • Przyspiesza metabolizm,
  • Wspomaga wydzielanie żółci – doskonała profilaktyka chorób pęcherzyka żółciowego,
  • Eliminuje wzdęcia i inflację,
  • Zapobiega chorobom układu krążenia, oczyszcza krew i naczynia krwionośne,
  • Działanie moczopędne – doskonale sprawdza się u osób, które cierpią na częste stany zapalne pęcherza moczowego, nerek i układu wydalniczego,
  • Usuwa nadmiar wody z organizmu, jeśli dodasz dużo soli, lubczyk oczyszcza organizm z nadmiaru sodu,
  • Oczyszcza drogi oddechowe – usuwa śluz i ułatwia oddychanie,

Dzięki wyciągowi z lubczyka można z powodzeniem leczyć choroby stawów takie jak reumatyzm, choroba zwyrodnieniowa stawów czy dna moczanowa. Możesz ugotować wszystkie części rośliny, ale najbardziej znaczący efekt ma korzeń. Herbata z korzenia liguryjskiego może skutecznie złagodzić wiele problemów zdrowotnych kilka razy dziennie. Świetny podczas grypy – to nie tylko świetna profilaktyka, ale także pomoc z szybszym powrotem do zdrowia.

Lubczyk w domu

Babcie używały lubczyk nie tylko do sosów, zup czy mięsa. Jej liście – suszone lub świeże – były przechowywane w szafkach i komorach na żywność, gdzie działały jako środek odstraszający szkodniki.

Jak to uprawiać?

W jednym gospodarstwie nie potrzebujesz dużo, potrzebujesz tylko 1-2 szybko rosnących roślin. Marzec, najpóźniej kwiecień, to idealny czas na zasianie lubczyka w swoim ogrodzie. Nasiona do siewu bezpośredniego można znaleźć w każdym centrum ogrodniczym lub supermarkecie.

Drugą opcją jest rozmnażanie się z sadzonek (po prostu wpychasz sadzonki do gleby i pozwalasz im się zakorzenić). Alternatywnie można kupić sadzonki i posadzić je w ogrodzie – to też jest najłatwiejsza opcja. Lubczyk jest bardzo wytrzymały i dlatego nie ma problemu z zimowaniem w ogrodzie. Lubi rosnąć w półcieniu i wystarczającej ilości wilgoci – nie zapomnij o tym, zwłaszcza w gorące letnie dni.

Herbata lecznicza z lubczyka:

1 łyżeczkę posiekanych liści gotuje się w 250 ml wody przez 10 minut. Receptura ta wpływa korzystnie na stany zapalne dróg moczowych i jednocześnie działa odtruwająco po nadmiernym spożyciu alkoholu lub nikotyny.

Domowa przyprawa do posiłków

Składniki:

  • lubczyk z szypułkami
  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżego majeranku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Lubczyk dokładnie myjemy i mielimy na maszynce do mięsa. Wkładamy do garnka, dodajemy wodę i gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy miksturę przez białe płótno, dobrze wyciskając. Do płynnej mieszanki dodajemy sól, 2 łyżki oleju i majeranek. Gotujemy. Przelewamy do małych słoiczków i przechowujemy.

Powstały koncentrat można dodawać do zup oraz, w zależności od smaku, do sosów.

Comments

Loading...