Czosnek, sól, musztarda, cukier i kefir: wszystkich tych składników możesz używać nie tylko w kuchni, ale także w ogrodzie

Po tym procesie liście żółkną i opadają, wzrost roślin zatrzymuje się, a wszystkie siły rośliny są skierowane na dojrzewanie owoców. Ponadto cienka warstwa soli, która tworzy się na pomidorach, chroni je przed dalszym rozwojem pleśni.

Sól epsom: większość roślin możesz spryskiwać właśnie tym roztworem – wymieszaj 2 łyżki soli Epsom z 4 litrami wody, korzystaj z roztworu raz w miesiącu. Jeśli chcesz częściej podlewać rośliny,  zmniejsz dawkę do 1 łyżki stołowej co 2 tydzień.

Jeśli chodzi o róże, możesz rozpylać nawóz na ich liście w proporcji 1 łyżka stołowa na 4 litry wody. Stosuj go wiosną, gdy tylko pojawią się pierwsze liście, a następnie ponownie po kwitnieniu.

Możesz również zapobiec tworzeniu się grzybów, spryskując rośliny świeżym roztworem z czosnku:

Wymieszaj 50 g posiekanego czosnku z wiadrem wody lub przygotuj roztwór sfermentowanego kefiru z 1 litra kefiru rozcieńczonego wiadrem wody. Spryskaj nim rośliny.

Powodzenia! Miejsca, w których zbierają się ślimaki, pomaluj musztardą lub posyp musztardą w proszku.

Czytaj dalej

Comments

Loading...