Soczyste paluszki mięsne na imprezowy stół – chwilka roboty a jakie to pyszne. Przepis idealny.
Dziś podzielimy się z Państwem przepisem na pyszne i soczyste danie mięsne, którego przygotowanie zajmie bardzo mało czasu.
Soczyste mięso, pyszne nadzienie to idealne połączenie, które pokocha każdy bez wyjątku.
PALUSZKI MIĘSNE – SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego kurczaka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
- 2 łyżki stołowe mąki pszennej
- ulubione przyprawy do smaku (kurkuma, papryka, suszony czosnek)
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 200 g masła
- 100 g twardego sera
- koperek
- proszek do pieczenia lub soda
- majonez
- olej roślinny
PRZYGOTOWANIE
Dopraw mięso przyprawami, solą i pieprzem. Następnie dodaj kilka łyżek majonezu (do smaku) i cebulę, dokładnie posiekaną w blenderze.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pokrój masło w paski, posiekaj koperek. Na folii spożywczej uformuj dość cienki placek z mięsa mielonego. Zanurz pasek masła w posiekanym koperku, połóż na środku mięsa. Następnie zwiń mięso w rulon. Zanurz w mące pszennej.
Następnie w ten sam sposób formuj kolejny kotlet, tyle że tym razem masło obtocz nie w koperku, ale w startym serze. Twórz mięsne paluszki naprzemiennie z różnym nadzieniem. Włóż kotlety do zamrażarki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj ciasto: połącz jajka z sokiem z cytryny, dodaj sól, kurkumę, paprykę, suszony czosnek, ćwierć szklanki wody. Dodaj mąkę (kukurydzianą i zwykłą), proszek do pieczenia lub sodę. Wymieszaj składniki do uzyskania jednorodnej masy.
Wyciągnij kotlety z zamrażarki. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Zanurz mięsne paluszki w cieście i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Danie gotowe – „paluszki mięsne” podawaj na ciepło i posyp posiekanymi ziołami.
Comments