Soczyste paluszki mięsne na imprezowy stół – chwilka roboty a jakie to pyszne. Przepis idealny.

Dziś podzielimy się z Państwem przepisem na pyszne i soczyste danie mięsne, którego przygotowanie zajmie bardzo mało czasu.

Soczyste mięso, pyszne nadzienie to idealne połączenie, które pokocha każdy bez wyjątku.

PALUSZKI MIĘSNE – SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej
  • ulubione przyprawy do smaku (kurkuma, papryka, suszony czosnek)
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 200 g masła
  • 100 g twardego sera
  • koperek
  • proszek do pieczenia lub soda
  • majonez
  • olej roślinny

PRZYGOTOWANIE

Dopraw mięso przyprawami, solą i pieprzem. Następnie dodaj kilka łyżek majonezu (do smaku) i cebulę, dokładnie posiekaną w blenderze.

Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pokrój masło w paski, posiekaj koperek. Na folii spożywczej uformuj dość cienki placek z mięsa mielonego. Zanurz pasek masła w posiekanym koperku, połóż na środku mięsa. Następnie zwiń mięso w rulon. Zanurz w mące pszennej.

Następnie w ten sam sposób formuj kolejny kotlet, tyle że tym razem masło obtocz nie w koperku, ale w startym serze. Twórz mięsne paluszki naprzemiennie z różnym nadzieniem. Włóż kotlety do zamrażarki na 30 minut.

W międzyczasie przygotuj ciasto: połącz jajka z sokiem z cytryny, dodaj sól, kurkumę, paprykę, suszony czosnek, ćwierć szklanki wody. Dodaj mąkę (kukurydzianą i zwykłą), proszek do pieczenia lub sodę. Wymieszaj składniki do uzyskania jednorodnej masy.

Wyciągnij kotlety z zamrażarki. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Zanurz mięsne paluszki w cieście i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Danie gotowe – „paluszki mięsne” podawaj na ciepło i posyp posiekanymi ziołami.

To danie wygląda bardzo apetycznie i niecodziennie, a jednocześnie jest bardzo sycące. Docenią jego niezwykły smak zarówno dorośli, jak i dzieci. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!