Najlepszy sposób na opiekę nad sadzonkami ogórka: Daj im to 3 razy tego lata, a podziękują Ci obfitymi zbiorami.
Doskonała odżywka dla ogórków, z którą nasi czytelnicy – ogrodnicy – również mają doskonałe doświadczenie.
Jeśli nie chcesz sięgać po kupne nawozy, przygotuj tę odżywkę dla ogórków 3 razy w okresie letnim, a ogórki zaowocują jak dzikie!
Składniki:
- Woda – 2,5 – 2,7 l
- Drożdże błyskawiczne – 100 g
- Cukier – 0,5 szklanki
Przygotowanie:
Wlej 2,5 – 2,7 litra wody bezchlorowej (destylowanej) do 3-litrowego pojemnika. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
Do pojemnika dodaj rozpuszczone drożdże i cukier. Przykryj gazą. Przenieś w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsaj zawartością. Roztwór przygotowuje się po fermentacji.
Jedna filiżanka jest rozcieńczana w 10 litrach wody. Każda roślina jest następnie podłączona do tego stymulatora. Tak jak wspomniałam latem zrobiłam tylko 3 takie nawozy. Po kwitnieniu, w połowie sezonu i pod koniec.
Trzeba to wiedzieć
U mnie najlepiej sprawdził się chleb i skoszona trawa
Nawóz do chleba pomoże nasycić roślinę niezbędnymi składnikami odżywczymi, a także zwiększy odporność na choroby. Polecam wszystkim.
Przygotowanie nawozu:
Rozpuść 500 g starego podartego chleba w 10 l wody. Dodać kostkę drożdży i 500 g skoszonej trawy. Pozostaw mieszaninę do fermentacji przez 2 dni. Następnie użyj roztworu do podlewania przy korzeniach. Zwykle używam konewki co dwa tygodnie.
Wystarczały mi trzy takie aplikacje, a plon ogórka był ogromny.
Na większe i smaczniejsze ogórki daję im popiół
Nawożenie popiołem drzewnym pomoże nasycić glebę przydatnymi pierwiastkami śladowymi. Ponadto smak ogórków będzie lepszy, a zbiory znacznie większe. Dodatkowo nawóz popiołowy chroni przed szkodnikami. Na początku kwitnienia roślin podlewamy je do korzeni nawozami , które przygotowujemy według tej samej receptury co moczenie nasion.
Odżywianie cebuli
Nawóz ze skórki cebuli od dawna jest znanym sposobem nasycania roślin witaminami i mikroelementami. Zwiększa również odporność i ogólną produktywność roślin.
Do przygotowania wywaru cebulowego użyj dwóch garści skórek cebuli i zalej je 10 litrami wody. Odstawić na 1 dzień, a następnie rozcieńczyć 2 litry roztworu do wiadra z wodą. W ten sposób podlewamy ogórki nie tylko w celach odżywczych, ale także w celu ochrony przed szkodnikami i chorobami.
Comments