Sekrety zdrowych storczyków – odkąd je stosuje moje storczyki wciąż rozkwitają, są zdrowie i bujne

Storczyki często goszczą w naszych domach. To bardzo elegancki element wystroju naszych wnętrz, który kochamy za piękne, wielokolorowe kwiaty.

Co zrobić, by storczyki długo cieszyły nasze oczy i ponownie zakwitały na naszych parapetach?

Storczyki w naturalnych warunkach nie potrzebują podłoża. Często rosną na drzewach, trzymając się ich swoimi korzeniami. Są to tak zwane korzenie powietrzne, które potrafią pobierać wodę i wartości odżywcze z atmosfery.

Współuczestniczą też w fotosyntezie, zupełnie inaczej, niż korzenie innych znanych nam roślin, mają w sobie chlorofil. Zauważyłaś, że po podlaniu stają się zielone?

Sprawia to właśnie obecność chlorofilu. Z tego powodu, by dochodziło do nich światło i zachodzić w nich mogła fotosynteza, storczyki zaleca się trzymać w przezroczystych doniczkach i osłonkach.

Suche, wymagające podlania korzenie są srebrzysto-zielone. Jeśli zauważysz, ze stają się brązowe, jest to znak, że z rośliną dzieje się coś złego.

Może być to np. oznaka przelania i procesu gnilnego. W takim wypadku koniecznie obetnij chore korzenie, by zgnilizna nie zaatakowała reszty rośliny.

Nigdy nie obcinajmy natomiast zdrowych, powietrznych korzeni, które wychodzą z doniczki. Jak już wspomnieliśmy, one też mają swoją funkcję dla prawidłowego wzrostu całej rośliny.

Główne przyczyny uszkodzenia korzeni

Przesuszenie. 

Suche korzenie stają się wiotkie, a następnie całkowicie przestają spełniać swoją rolę. Mogą uschnąć też zwyczajnie ze starości.

Pleśń i choroby grzybowe.

Storczyk nie lubi przesuszenia, ale i przesadnego podlewania. Stojąca w doniczce woda przyczynia się do gnicia korzeni, a proces ten może przenieść się na resztę rośliny. Ważne więc, by w przypadku przelania usunąć zniszczone części i na pewien czas zaprzestać podlewania.

Jak przycinać uszkodzoną bryłę korzeniową?

Kiedy zabierasz się za cięcie, zawsze pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu narzędzi. W pierwszej kolejności powinny być bardzo ostre, by cięły szybko i nie miażdżyły niepotrzebnie tkanek rośliny.

Po drugie zaś powinny być czyste i sterylne, aby zapobiec infekcji w miejscu cięcia. W tym celu możesz przemyć nożyczki lub sekator wacikiem zmoczonym w spirytusie albo przytrzymać ostrze przez chwilę nad płomieniem np. świeczki.

Roślinę wyjmij delikatnie z doniczki, korzenie otrzep z kory. Dokładnie się im przyjrzyj i przytnij tylko te, które wykazują oznaki choroby, lub są już zbyt stare, by spełniać swoją funkcję.

Miejsce cięcia możesz posypać węglem aktywowanym lub cynamonem. Po zakończeniu zabiegów posadź roślinę w nowym podłożu.

Comments

Loading...
error: Zakaz kopiowania !!