To warzywo jest znane z wielu właściwości prozdrowotnych. Jest jeszcze bardziej lecznicze, gdy jest zerwane. Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji, w której uczestniczą szczepy bakterii Leuconostoc i Lactobacillus. Jest znana ze swojej mocy i silnego, kwaśnego smaku, który zawdzięcza obecności bakterii Lactobacillus.
Działanie przeciwnowotworowe: Wiele badań wykazało, że zawarte w kapuście silne przeciwutleniacze mogą niszczyć wolne rodniki, które powodują rozwój komórek nowotworowych. Wiele związków chemicznych zawartych w kapuście (indole) może być stosowanych w leczeniu nowotworów macicy, piersi, jajników i prostaty.
Wspomaga pracę serca: Duża zawartość błonnika w kapuście jest bardzo korzystna dla serca. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia udaru lub zawału serca.
Wzmacnia odporność. Zawiera dużo witaminy C (do 35 mg na 100 g) oraz wiele witamin z grupy B, które są niezbędne dla zdrowia. Kapusta jest również bogata w witaminę A, witaminę E i witaminę K. Zawiera również dużo wapnia, magnezu i potasu. Większość tych składników znajduje się w zewnętrznych zielonych liściach. Leczy wrzody: Regularne spożywanie soku z kapusty może mieć pozytywny wpływ na żołądek.
Comments