Starożytny eliksir zdrowia, młodości i odporności – Kiedy ludzie się o tym dowiedzą, czosnek zniknie ze sklepu w mgnieniu oka.

Wypróbuj tę naturalną mieszankę, która będzie miała naprawdę znaczący pozytywny wpływ na Twoją odporność. Dzięki regularnemu stosowaniu tego leku nie będziesz wiedziała, czym jest choroba!

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 1 cytryna (nieprzetworzona chemicznie)
  • 200 g miodu
  • 1 łyżka kurkumy

Przygotowanie:

Najpierw myjemy główkę czosnku. Aby uniknąć konieczności czyszczenia każdego ząbka osobno, włóż czosnek do suchego garnka z pokrywką, potrząśnij nim w górę i w dół, aby oddzielić skórki od czosnku.  W ten sposób w kilka sekund otrzymujemy idealnie oczyszczony czosnek.

Czosnek wkładamy do większej miski, dodajemy pokrojoną cytrynę i skórkę na małe kawałki (wcześniej dokładnie ją myjemy) i mieszamy mikserem. Na koniec wymieszaj kurkumę i zalej wszystko miodem. Mieszankę witamin wlej do czystych i suchych kubków z pokrywką, dobrze zamknij i wstaw do lodówki. Zawsze przyjmujemy 1 łyżeczkę dziennie przed posiłkami rano i w południe.

Surowy czosnek działa jak naturalny antybiotyk, który ma zdolność wspomagania układu odpornościowego. Chroni organizm przed inwazją bakterii i wirusów. Ponieważ jest bogaty w allicynę i selen, zwiększa produkcję żółci, co łagodzi stan stłuszczenia wątroby. Jest również dobrym środkiem do oczyszczania wątroby.

Miód  był używany jako lek w większości kultur w historii. „Miód jest antybakteryjny, ponieważ pszczoły dodają enzym wytwarzający nadtlenek wodoru” –  powiedział Peter Molano, dyrektor Jednostki Badawczej Miodu na Uniwersytecie Waikato w Nowej Zelandii.

Jest silnie  antyseptyczny i antytoksyczny, co czyni go doskonałym lekarstwem na rany i problemy skórne. Miód może być skuteczny w minimalizowaniu sezonowych alergii. Miód może być odpowiedni w leczeniu kaszlu, bólu gardła i trudności z zasypianiem. Wykazuje znaczne działanie przeciwzapalne.

Kurkuma jest naładowana dobroczynnymi substancjami, zawiera witaminy C, B6, E i K oraz ważne minerały takie jak mangan, żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor, cynk i miedź. Jest to przyprawa, której zalety znane są od średniowiecza.

Badania pokazują, że kurkuma ma również zdolność zwalczania wolnych rodników i podobnie jak miód ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Najważniejsze związki zawarte w tej substancji to kurkuminoidy. Mają  silne właściwości gojące, przeciwutleniające, przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Cytryna  to między innymi fantastyczne  źródło witaminy C, która pomaga budować odporność i regenerować organizm. Już 100 g cytryny dostarczy organizmowi około 45 mg witaminy C. Jest doskonałym przeciwutleniaczem, skutecznie zwalcza wirusy i bakterie oraz zwiększa obronę organizmu.

Życzymy dużo zdrowia!

Comments

Loading...