Produkty przez które starzejemy się szybciej. Naukowcy odkryli, że to ich obecność w diecie „przyspiesza czas”.
Czy wiesz, że starzenie się organizmu w dużej mierze zależy od naszego sposobu odżywiania?
Dziś porozmawiamy o popularnych produktach, które znacznie wypływają na nasz stan zdrowia i młodość organizmu.
Niezliczone eksperymenty doprowadziły naukowców do wniosku, że istnieją produkty, które przedłużają młodość i takie, które przyczyniają się do szybszego starzenia się.
Cukier
Dzięki kolagenowi nasza skóra jest bardzo elastyczna. Niestety cukier przylega do nici kolagenu, łączy je ze sobą i blokuje. Prowadzi to do tego, że skóra nie jest gładka, a jedynie „marszczy się”.
Oprócz zmarszczek nadmiar cukru powoduje przyrost masy ciała, rozwój chorób zębów i układu sercowo-naczyniowego. Nie chodzi tu o czysty cukier, ale też o produkty o wysokiej jego zawartości.
Tłuszcze trans prowadzą do starzenia się mózgu
Tłuszcze trans wpływają niekorzystnie na pracę mózgu. Mogą doprowadzić nawet do Alzheimera .
Tłuszcze trans zawarte w pieczywie, półproduktach i tanim oleju wpływają na skład krwi. Zwiększone poziomy lipoprotein, które odkładają się w postaci płytek białkowych w mózgu, blokują komórki nerwowe. Upośledzenie funkcji poznawczych zaczyna się od słabej pamięci.
Stopniowe zapominanie dotyczy nie tylko informacji z zewnątrz, ale także podstawowych umiejętności: koncentracji na szczegółach, orientacji w przestrzeni.
Kiełbasa
Rozwój miażdżycy u młodych ludzi jest możliwy właśnie przez takie produkty jak kiełbasy różnego typu. Winna jest duża ilość fosforu, którą producenci kiełbas dodają, aby były one bardziej soczyste.
Związki fosforanowe są absorbowane w 90%, w przeciwieństwie do naturalnego fosforu, który znajduje się w jajach i jest absorbowany tylko w 40%. Po dostaniu się do organizmu tworzy związki z wapniem, które odkładają się w tętnicach.
Mleko niszczy kości
Rozwój dzieci zależy bezpośrednio od produktów mlecznych, które biorą udział w budowie kości. Jednocześnie zauważ, że wraz z wiekiem u wielu osób rozwija się odporność na laktozę, szczególnie u mężczyzn.
Laktoza to specjalny rodzaj cukru, który powoduje stany zapalne i utlenianie tkanki kostnej. Bardzo powoli je niszczy, przez co staje się krucha.
Według statystyk wśród zbadanych 60 000 osób, które piją około trzech szklanek mleka dziennie, częściej narażone są na złamania kości. Znacząco lepsze wskaźniki są dla tych, którzy ograniczają się do jednej szklanki.
W połączeniu produkty te działają destrukcyjnie : nie tylko twarz, ale całe ciało starzeje się znacznie szybciej.
Comments