Produkty przez które starzejemy się szybciej. Naukowcy odkryli, że to ich obecność w diecie „przyspiesza czas”.

Czy wiesz, że starzenie się organizmu w dużej mierze zależy od naszego sposobu odżywiania?

Dziś porozmawiamy o popularnych produktach, które znacznie wypływają na nasz stan zdrowia i młodość organizmu.

produkty zdrowotne

Niezliczone eksperymenty doprowadziły naukowców do ​​wniosku, że istnieją produkty, które przedłużają młodość i takie, które przyczyniają się do szybszego starzenia się.

Cukier

Dzięki kolagenowi nasza skóra jest bardzo elastyczna. Niestety cukier przylega do nici kolagenu, łączy je ze sobą i blokuje. Prowadzi to do tego, że skóra nie jest gładka, a jedynie „marszczy się”.

co się starzeje

Oprócz zmarszczek nadmiar cukru powoduje przyrost masy ciała, rozwój chorób zębów i układu sercowo-naczyniowego. Nie chodzi tu o czysty cukier, ale też o produkty o wysokiej  jego zawartości.

Tłuszcze trans prowadzą do starzenia się mózgu

Tłuszcze trans wpływają niekorzystnie na pracę mózgu. Mogą doprowadzić nawet do Alzheimera .

jedzenie i starość

Tłuszcze trans zawarte w pieczywie, półproduktach i tanim oleju wpływają na skład krwi. Zwiększone poziomy lipoprotein, które odkładają się w postaci płytek białkowych w mózgu, blokują komórki nerwowe. Upośledzenie funkcji poznawczych zaczyna się od słabej pamięci.

Stopniowe zapominanie dotyczy nie tylko informacji z zewnątrz, ale także podstawowych umiejętności:  koncentracji na szczegółach, orientacji w przestrzeni.

Kiełbasa

Rozwój miażdżycy u młodych ludzi jest możliwy właśnie przez takie produkty jak kiełbasy różnego typu. Winna jest duża ilość fosforu, którą producenci kiełbas dodają, aby były one bardziej soczyste.

Związki fosforanowe są absorbowane w 90%, w przeciwieństwie do naturalnego fosforu, który znajduje się w jajach i jest absorbowany tylko w 40%. Po dostaniu się do organizmu tworzy związki z wapniem, które odkładają się w tętnicach.

odżywianie i starość

Mleko niszczy kości

Rozwój dzieci zależy bezpośrednio od produktów mlecznych, które biorą udział w budowie kości. Jednocześnie zauważ, że wraz z wiekiem u wielu osób  rozwija się odporność na laktozę, szczególnie u mężczyzn. 

dieta starości

Laktoza to specjalny rodzaj cukru, który powoduje stany zapalne i utlenianie tkanki kostnej. Bardzo powoli je niszczy, przez co staje się krucha.

Według statystyk wśród zbadanych  60 000 osób, które piją około trzech szklanek mleka dziennie, częściej narażone są na złamania kości. Znacząco lepsze wskaźniki są dla tych, którzy ograniczają się do jednej szklanki.

W połączeniu produkty te działają destrukcyjnie : nie tylko twarz, ale całe ciało starzeje się znacznie szybciej.

Ich liczbę należy zminimalizować, a wolne miejsce w menu powinno być wypełnione świeżymi warzywami i owocami, płatkami zbożowymi i owocami morza.  Naukowcy odkryli, że to ich obecność w diecie może „zatrzymać czas”.

Comments

Loading...