Nie gotuj buraków. Surowe mają o wiele więcej właściwości. Spróbuj naszych przepisów.

Niegotowany syrop buraczany

Składniki:

Przygotowanie:

Dobrze myjemy cytryny, kroimy buraki i wszystko razem mielimy. Masę włożyć do miski i dobrze wymieszać – odstawić na 24 godziny, co jakiś czas mieszać. Następnie dobrze odcedź i wymieszaj sok z cukrem, kwaskiem cytrynowym, a także koncentratem i esencją. Należy tak długo mieszać, aż cukier się rozpuści.

Następnie przelej do wysterylizowanych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu. Dodajemy go do letniej herbaty, lemoniady oraz świetnie sprawdza się również w ciastach – nada Ci piękny kolor.

Pamiętaj, że burak jest naprawdę mocnym pokarmem i może obniżać ciśnienie krwi. Osoby cierpiące na niskie ciśnienie krwi muszą stosować go ostrożnie. Zdecydowanie nie przesadzaj najlepiej podawaj go w małych dawkach.

Comments

Loading...