Zawsze świeże i tanie: 8 ziół i warzyw, które możesz mieć na stałe w swojej kuchni.

Oszczędź pieniądze i zyskaj zdrowe składniki, dzięki tym łatwym w uprawie roślinom. Odkryj jak łatwo możesz dbać o nie, by zawsze były gotowe do użycia.

Czosnek, bazylia, szczypiorek, kolendra, mięta, sałata rzymska, kapusta chińska i seler to tylko niektóre z roślin, które łatwo wyhodujesz w swojej kuchni. Wystarczy zanurzyć korzenie w wodzie i poczekać na pojawienie się nowych listków. Następnie umieść rośliny w doniczkach i zadbaj o odpowiednie oświetlenie i nawodnienie.

Czosnek

Wypuszczanie korzeni czosnku jest bardzo proste i szybko rosną, gdy są zanurzone w wodzie. Ich delikatny smak wzbogaci każdy sos i sałatkę.

Bazylia

Aby hodować bazylię, obetnij pędy, kiedy osiągną około 3-4 centymetrów, włóż je do wody i postaw w słonecznym miejscu. Po dwukrotnym wzroście, posadź je w ziemi, by swobodnie rosnęły.

Szczypiorek

Hodowanie szczypiorku jest niezwykle łatwe – wystarczy zanurzyć korzenie cebuli w wodzie i zadbać o dobre nasłonecznienie.

Kolendra

Zanurzenie kolendry w wodzie pozwala na szybki i łatwy wzrost tego zioła, które dodaje oryginalnego smaku i zapachu do każdego dania.

Mięta

Aby hodować miętę, obetnij pędy i umieść w wodzie. Po około tygodniu, pojawią się korzenie. Po ich wzroście, posadź miętę w dużej doniczce na glebie próchniczej i przepuszczalnej. Mięta potrzebuje dużo słońca i wody, więc pamiętaj o regularnym podlewaniu i przesadzaniu.

Sałata rzymska

Aby hodować sałatę rzymską, zanurz co najmniej połowę rośliny w wodzie i pozostaw na kilka dni. Kiedy pojawią się nowe liście, możesz je posadzić w ogródku i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Kapusta chińska

Aby hodować kapustę chińską, zanurz korzenie w wodzie i postaw w dobrze nasłonecznionym miejscu na 1-2 tygodnie. Następnie posadź roślinę w doniczce, by miała odpowiednie warunki do rozwoju.

Seler

Aby hodować seler, odetnij dolną część i zanurz w ciepłej wodzie na słońcu. Kiedy listki wyrosną, wystarczy posadzić seler w ziemi i cieszyć się jego smaki

Teraz możesz korzystać z ich niepowtarzalnego smaku i aromatu w swoich potrawach!

Comments

Loading...