Cenny skarb dla zdrowia: przygotuj leczniczy syrop z pędów świerku, a zawsze będziesz miała pod ręką najlepsze lekarstwo

Wiosną na każdym świerku znajdujemy świeże, jasnozielone końce gałązek. Młode pędy najlepiej zbierać od kwietnia do czerwca, w ciepłych miejscach pojawiają się jeszcze wcześniej.

Zbieraj jak najmniejsze pędy o długości do 5 cm, najlepiej około 3 cm. Ich igły jeszcze nie są kłujące. Ostrożnie je odetnij lub zerwij, ale zawsze tylko kilka pędów z jednego drzewa i nigdy nie całe gałęzie. Idealnie jest zbierać pędy w lesie jak najdalej od dróg i przy suchej pogodzie.

Syrop z pędów świerku

Potrzebujesz:

  • młode pędy świerka
  • cukier
  • cytryna

Przygotowanie:

Opłucz pod wodą pędy świerka i pozwól im ociec. Do większego słoika na dżem ułóż warstwę pędów na ok. 3 cm, zasyp 1,5 cm warstwą cukru, ułóż na nim plasterki cytryny i powtarzaj procedurę, aż do napełnienia słoika (ostatnią warstwą powinien być cukier).

Delikatnie dociśnij składniki, przykryj celofanem i zaciśnij gumką lub sznurkiem. Słoik ustaw w słonecznym miejscu, najlepiej na parapecie, na minimum 3 tygodnie. Następnie odcedź płyn przez gazę, napełnij słoik, zamknij i przechowuj w lodówce.

WSKAZÓWKA: Możesz również dodać do słoika laskę cynamonu lub kwiaty mniszka lekarskiego.

Ten syrop smakuje również dzieciom, ponieważ ma przyjemny słodki smak. Na kaszel i przeziębienie spożywaj 1 – 3 łyżki stołowe, możesz je również dodać np. do herbaty. Jedna łyżeczka dziennie zapobiega chorobom takim jak przeziębienie, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w rekonwalescencji po przebytej chorobie.

Ten domowy syrop łagodzi objawy reumatyzmu, bóle kończyn i mięśni, a także dba o usuwanie toksycznych substancji z organizmu. Może być również stosowany jako dodatek do naleśników, chleba lub płatków owsianych.

„Miód” z pędów świerku

Comments

Loading...