Mimo tego, że na przyrost wagi wpływają także węglowodany i tłuszcze, to właśnie cukier, a zwłaszcza zwiększenie jego ilości w diecie, powoduje nagłe tycie. Niestety obecnie do większości artykułów spożywczych, zwłaszcza napojów, jest dodawany cukier, np. w postaci syropu glukozowego.
Poza przyrostem wagi duża ilość cukru wywołuje także nadmierne pobudzenie, a następująca po nim faza zmęczenia może prowadzić do osłabienia organizmu, bólów głowy, częstszych infekcji czy nadmiernej senności. Sam cukier może przyczynić się także do rozwoju takich chorób jak cukrzyca czy zawał.
Nagłe odstawienie wszystkich produktów zawierających ten składnik może wywołać efekt odstawienia występujący często przy walce z każdym nałogiem w postaci: pogorszenie nastroju, zmęczenie i bóle głowy, nie wspominając o nieprzepartej ochocie na cukier.
Z tego względu należy odstawiać go krok po kroku, stopniowo wykluczając z diety kolejne produkty, które są w niego bogate. Należy pamiętać o tym, że cukier występuje też jako naturalny składnik wielu owoców, soków czy miodu: tych produktów też należy unikać podczas diety.
Comments