Prawdopodobnie masz go też w swoim ogrodzie, po prostu myślałaś, że to chwast: Nigdy więcej nie zabijaj tej rośliny.

Jeśli masz go w swoim ogrodzie, prawdopodobnie, jak większość ogrodników, uważasz go za postrach – bardzo twardy i odporny chwast, którego trudno się pozbyć i szybko rośnie. Warto jednak wiedzieć, że to zioło zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż olej rybny i jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.

Warto jednak wiedzieć, że to zioło zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż olej rybny i jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Mówimy o cudownej portulace warzywnej.

Cudowna zieleń

Zawiera do 2,2% białka, 0,5% doskonałych tłuszczów, 6,5% węglowodanów, 1,2% błonnika i 2,2% składników mineralnych (głównie potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i pierwiastków śladowych). Jest bogata w witaminę C i prowitaminę A, ale także witaminy B1 i B2. Zawiera także glikozydy, śluzy, saponiny, gorycze, olejki eteryczne, flawonoidy i kwasy organiczne (cytrynowy, askorbinowy, szparagowy, glutaminowy).

Portulaka ma siedem razy więcej beta-karotenu niż marchew, sześć razy więcej witaminy E niż szpinak i czternaście razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3. Te witaminy i minerały są idealne do zapobiegania rakowi, udarowi i chorobom serca. Wykazano nawet, że pomagają pacjentom cierpiącym na bezsenność.

Wpływ na zdrowie:

  • wspomaga serce i naczynia krwionośne
  • walczy z bezsennością
  • utrzymuje mocne kości i stawy
  • działanie przeciwzapalne
  • wzmacnia odporność
  • pomoc przy nadciśnieniu
  • działanie przeciwdepresyjne
  • pomaga przy cukrzycy typu 2
  • zawiera więcej witaminy A niż jakiekolwiek inne zielone warzywo liściaste
  • zapobiega chorobom układu krążenia i udarom .

Cud dla skóry i kości

Portulaka może leczyć wiele chorób skóry, zmniejszać obrzęki po ukąszeniach owadów, zmniejszać zmarszczki lub usuwać blizny, gdy miąższ liści jest nakładany na powierzchnię. Jeśli cierpisz na wypadanie włosów lub łamliwe paznokcie, portulaka może również skutecznie leczyć te problemy.

Minerały znajdujące się w portulace chronią kości przed osteoporozą. Portulaka jest również doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed chorobami serca i poprawiają układ odpornościowy. W medycynie chińskiej portulaka jest stosowana w leczeniu biegunki, krwawień z jelit, czerwonki i hemoroidów.

Doskonałe warzywa

Zjada się liście i mięsiste łodygi portulaki, które najlepiej ciąć młode. Wtedy ich smak jest przyjemny, kwaśny, lekko pikantny ze słoną nutą. Kiedy roślina zaczyna kwitnąć, jej liście stają się mocniejsze i nabierają ostrzejszego smaku – pozbędziemy się tego, jeśli zanurzymy liście na chwilę w gorącej wodzie. Wyciskanie soku z liści i picie świeżego soku to również doskonały sposób.

Jak uprawiać portulakę

Jeśli nie możesz znaleźć nasion tego warzywa w sklepie, poszukaj w e-sklepach. Jest to warzywo ciepłolubne, dlatego można przystąpić do wysiewu, gdy tylko zrobi się cieplej i nie będzie zagrożenia przymrozkami. Portulaka potrzebuje dużo słońca i przepuszczalnej gleby. Rośnie bardzo szybko, a pierwszy plon można zbierać już po trzech tygodniach siewu Zbierz go, aż zakwitnie, czyli dwa do trzech razy w sezonie. Rośliny kwitnące mają twarde liście i ostry smak.

Przepis na domowy probiotyk

Warto jednak wiedzieć, że to zioło zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż olej rybny i jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Mówimy o cudownej portulace warzywnej.

Składniki:

  • portulaka
  • ocet winny
  • sól gruboziarnista
  • 1 cytryna
  • czosnek
  • papryczka chili
  • sól cytrynowa

Do infuzji w pojemniku o pojemności 1 l

  • 100 ml octu
  • 3 łyżki grubej soli
  • 1 łyżka soli cytrynowej

Przygotowanie:

Dobrze umyj portulakę i przygotuj wysterylizowane pojemniki. Umieść 1-2 ząbki czosnku i ostrą paprykę w każdym pojemniku. Pokrój cytrynę w plasterki, włóż do pojemnika warstwę portulaki i połóż na niej 2 plasterki cytryny. Ułóż ponownie warstwę portulaki i połóż warstwę z czosnkiem, ostrą papryką i cytryną.

Gdy pojemnik jest pełny, wlej do niego marynatę. Możesz przygotować marynatę w bardzo prosty sposób, dodając do octu sól i sól cytrynową. Mieszasz i pozwalasz mu się całkowicie rozpuścić. Następnie dodaj trochę wody i dobrze wymieszaj. Wlej ogórek do pojemnika z portulaką, a resztę uzupełnij zwykłą wodą.

Zamknij pokrywkę i dobrze wstrząśnij pojemnikiem. Napełnione słoiki pozostaw w ciemnym, chłodnym miejscu na 1 tydzień i możesz je skonsumować.

Comments

Loading...