Każdy posiadacz czajnika codziennie popełnia ten błąd: Mało kto jednak wie, że jest on niebezpieczny dla zdrowia.

Czajnik można dziś znaleźć w prawie każdym nowoczesnym gospodarstwie domowym.

Czajnik jest świetny, ale nie zapomnij od razu użyć wody. W przeciwnym razie wylej ją i wlej nową. W żadnym wypadku nie podgrzewaj jej ponownie.

Określona pora od razu domaga się kawy rozpuszczalnej lub herbaty, a nie ma na to lepszego rozwiązania niż czajnik, który zagotuje wodę w niecałą minutę. I właśnie dlatego, że jest tak szybki, często zdarza się, że go włączamy, zapominamy o tym i wracamy po pół godzinie. Nie ma to znaczenia, włączamy ponownie, czekamy, aż woda się zagotuje i przygotowujemy wybrany przez nas napój. I tu popełniamy duży błąd.

Eksperci twierdzą, że dwukrotnie przegotowana woda uwalnia arsen, azotany i fluor, a z niej traci się cały tlen i azot. Zaleca się jednokrotne zagotowanie wody, gdyż usunie to z niej szkodliwe substancje. Ale kiedy ugotujesz go po raz drugi, jego skład chemiczny ulegnie zmianie, przez co zdrowe minerały staną się szkodliwe.

Takie zwiększone spożycie arsenu może prowadzić do raka, chorób serca i neurologicznych oraz niepłodności. Większe ilości azotanów są wyjątkowo rakotwórcze, a fluor powoduje problemy neurologiczne. Dlatego eksperci twierdzą, że jeśli już zapomniałaś, że woda się zagotowała, wylej ją i nalej nową.

Czy te informacje są dla Ciebie przydatne? Udostępnij ten post swoim znajomym!

Comments

Loading...