Odpowiednie produkty mleczne to 2-3 porcje dziennie. Mleko jest źródłem wapnia, witaminy D i białka. Ważny jest prawidłowy stosunek tłuszczu i cukru zawartych w danym produkcie mleczarskim. Unikaj produktów niskotłuszczowych z dużą ilością cukru lub odwrotnie.
W przeciwieństwie do innych diet nie musisz martwić się o spożycie owoców, wręcz przeciwnie. Nie krępuj się włączać ich do diety, ale dopiero w drugim tygodniu diety, kiedy Twój organizm zacznie prawidłowo funkcjonować.
Zmniejsz zawartość soli i spożywaj maksymalnie 2 łyżeczki dziennie (we wszystkich posiłkach).
Twoja dieta powinna zawierać pełnoziarnisty chleb i całkowicie wykluczyć zarówno biały chleb, jak i biały ryż (zastąp go brązowym) .
Wyklucz wędzone lub tłuste potrawy, herbatniki, ciasta, konserwy rybne i mięso.
Comments