Ugotowałam 2 garście tych liści i pozostawiłam do ostygnięcia: Powstała z nich maść, skarb zdrowotny dla każdej rodziny

Liście należy zbierać są od maja do sierpnia (włącznie). Dobrze umyj liście i pozostaw do wyschnięcia na czystej szmatce. Następnie delikatnie posiekaj je nożem. Rozpuść masło i dodaj posiekaną babkę. Zawartość powoli wymieszaj drewnianą łyżką i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.

Następnie odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia do następnego ranka. Następnego dnia delikatnie podgrzej maść, przeciśnij ją przez gazę i umieść w czystych słoikach z ciemnego szkła. Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Sposób użycia

Ta domowa maść ma działanie zmiękczające, lecznicze i antyseptyczne. Po dokładnym oczyszczeniu wybranego miejsca nakładaj ją cienką warstwą na dotknięty obszar 3 do 4 razy dziennie.

Inne zastosowanie babki lancetowatej

Comments

Loading...