Podczas gotowania często zdarza nam się przypalić garnek albo patelnię. Sposobem na usunięcie tej spalenizny jest użycie węgla aktywnego w tabletkach, który możemy dostać w każdej aptece.
Wystarczy rozdrobnić kilka tabletek leku, zasypać brudne miejsce i pozostawić na 20 minut. Po upływie tego czasu wlać trochę zimnej wody i ponownie pozostawić tym razem na 10 minut, a następnie umyć garczek.
Zapachy z zanieczyszczonych kuchennych miejsc mogą przenikać niestety do jedzenia, dlatego należy regularnie myć lodówkę. By to uczynić należy sporządzić roztwór z octu i wody w stosunku 1:1, a następnie umyć lodówkę.
Posiadanie kuchni w płytkach to bardzo higieniczny sposób utrzymania czystości. Tłuszcz i inne opary gotowania nie wżerają się w ściany – wystarczy je zmyć.
By to zrobić należy przygotować roztwór na bazie 4 litrów ciepłej wody, do której dodajemy kolejno boraks (4 łyżki), amoniak (100 ml) oraz ocet (100 ml). Można rozpocząć efektywne mycie płytek kuchennych.
Comments