Domowe przyprawy bez aromatów i konserwantów. Instrukcje przygotowania krok po kroku.

Oczyść warzywo korzeniowe, odetnij łodygę i grubo zetrzyj korzeń. Drobno posiekaj cebulę i razem z warzywami rozłóż wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 50°C.

Dzięki tej temperaturze warzywa zachowują swój kolor, smak i dużą część zawartych w nich witamin. Pozostaw jednak uchyloną pokrywkę i umieść między nimi drewnianą łyżkę, aby umożliwić ucieczkę pary i zapobiec zaparowaniu drzwi. Zamiast piekarnika możesz suszyć warzywa w suszarce lub na słońcu.

Pozwól marchewce, pietruszce i selerowi, jak również lubczykowi, powoli wyschnąć naturalnie na powietrzu i grzybom, tak jak jesteś do tego przyzwyczajony. Jeśli na zewnątrz jest gorąco, można je również suszyć w cieniu. Zmiel kulki czarnego pieprzu i ziela angielskiego i wymieszaj je z kurkumą. Suszone grzyby zmiel osobno na proszek.

Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce i rozcieraj je między palcami, aż rozpadną się na małe kawałki. Można je również krótko zmiksować blenderem ręcznym. Jeśli chcesz uzyskać delikatną konsystencję, po wyschnięciu wszystko można po prostu wymieszać na proszek.

Gotową mieszankę przypraw włóż do zamykanego słoika i najlepiej przechowuj w ciemnym miejscu, gdzie posłuży przez wiele miesięcy, ale prawdopodobnie zużyjesz ją dużo, dużo wcześniej.

Czytaj dalej

Comments

Loading...