Nazywają to eliksirem długowieczności, ratunkiem dla wątroby i słabej odporności: Te główki znajdziesz na każdej łące, rwiesz je i wkładasz do kubka.
Mniszek lekarski nie tylko przyda się do ozdobnych wianków we włosach. Według medycyny ludowej ta żółta roślina jest również bardzo lecznicza i póki kwitnie, zdecydowanie należy jej używać. Doradzimy Ci, jaka jest doskonała stara receptura na syrop leczniczy z mniszka lekarskiego.
Mniszek lekarski i jego wpływ na zdrowie
Na pierwszy rzut oka ładny kwiat, ale to lecznicze zioło ma wiele pozytywów dla organizmu, więc zdecydowanie nie lekceważ go.
- Silne wsparcie odporności ,
- Skuteczne zapobieganie grypie, nieżytowi nosa, nowotworom
- Działanie antyseptyczne i detoksykujące
- Wspomaga trawienie, przemianę materii, odkwasza organizm, stolec
- Działa moczopędnie, odwadnia, oczyszcza i wspomaga pracę nerek i dróg moczowych
- Wspomaga gojenie skóry, urazy i choroby skóry, dezynfekuje rany
- Wspomaga i oczyszcza wątrobę , profilaktyczna ochrona przed chorobami wątroby
- Wspomaga produkcję czerwonych krwinek, dotlenia krew, oczyszcza krew, zapobiega i leczy anemię
- Wspomaga również tworzenie tkanki kostnej, połączenie wapnia i witamin
- Usuwa migreny, bóle brzucha, a także stawów i mięśni
Doskonały przepis na domowy syrop z mniszka lekarskiego, od dawna stosowany w leczeniu i profilaktyce różnych chorób. Mówi się nawet, że w żółtych głowach kryje się moc samego słońca. Każdy, kto pije syrop z mniszka, będzie cieszył się zdrowiem i na długo pozostanie silny. Działanie mniszka lekarskiego jest szczególnie podkreślane w ochronie wątroby. Te żółte główki mogą jej bardzo pomóc.
Działanie syropu z mniszka lekarskiego:
- profilaktyka i leczenie chorób oskrzeli, łagodzenie kaszlu,
- pomaga w stanach zapalnych wątroby i pomaga w jej regeneracji,
- pomaga w utrzymaniu zdrowego żołądka, oczyszcza krew i jelita,
- rozpuszcza kamienie żółciowe i kamienie oraz poprawia pracę śledziony,
- pomaga przy dnie moczanowej i reumatyzmie,
- likwiduje uczucie zmęczenia,
- łagodzi obrzęki,
- pomaga przy wiosennych alergiach,
- wspomaga pracę gruczołów,
- obniża ciśnienie krwi, rozrzedza zbyt gęstą krew,
- dostarcza organizmowi energii.
Gotowany syrop
Potrzebujemy:
- 230 szt. kwiatów mniszka lekarskiego,
- 1,5 l wody,
- 2 cytryny,
- 1 kg cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Kwiaty najlepiej zbieramy w środowisku bezpyłowym, w pełnych kwiatostanach. Pozostaw kwiaty do wyschnięcia na słońcu i podlej odmierzoną wodą i pozostaw do zaparzenia do następnego dnia. Następnie przecedzić przez płótno, lekko przecisnąć, dodać dobrze umyte i pokrojone w plastry cytryny, cukier i gotować od czasu do czasu mieszając.
Gotuj aż syrop lekko zgęstnieje. Ciepły syrop wlać do czystych, podgrzanych kubków, zamknąć pokrywkami i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Używamy go do słodzenia herbat i lemoniad. Alternatywnie jako słodzik do deserów.
Syrop można przygotować bez gotowania – to jeszcze bardziej lecznicze
Potrzebujemy:
- Pełny litrowy pojemnik z główkami mniszka lekarskiego
- 500 g brązowego cukru
- 200 ml wody
Przygotowanie:
Niech kwiaty wyschną na słońcu – żeby potencjalni lokatorzy mogli się wydostać :-). Następnie wkładamy kwiaty do dużego zamykanego pojemnika, przykrywamy cukrem i zamykamy pojemnik pokrywką lub przynajmniej folią spożywczą. Pozostaw pojemnik na parapecie przez dwa dni .
Czasami potrząsamy nim i mieszamy jego zawartość. Wskazane jest, aby na pojemnik świeciło słońce, cukier szybciej się rozpuści. Po dwóch dniach wlewamy wodę do pojemnika i następnego dnia zostawiamy na parapecie. Odcedź gotowy syrop przez płótno i dobrze wyciśnij cały sok z kwiatów – jest najrzadszy.
Powstający w ten sposób syrop będzie nieco mętny, ale nie ma się o co martwić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Tak przygotowany syrop przechowujemy około miesiąca – używamy go do słodzenia i używamy po łyżeczce na zapalenie oskrzeli i choroby.
Comments