Wskazówki, które każda gospodyni powinna poznać – Jak przyrządzić soczyste i miękkie mięso z rumianą skórką.

Jak przyrządzić soczyste i miękkie mięso z rumianą skórką

Jeżeli chcecie upiec w całości łopatkę, szynkę wieprzową bądź jagnięcinę, a nie zawsze wychodzą Wam idealnie to wypróbujcie poniższy sposób na przepyszne pieczone mięso. Gwarantujemy, że będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole.

Zapewne nie raz próbowaliście upiec duże kawałki mięsa, ale wychodziły wam przypalone, suche, albo niedopieczone. Oto kilka wskazówek dzięki którym unikniecie kolejnych błędów. Wasze mięso będzie równomiernie upieczone, soczyste i przede wszystkim smaczne.

Zanim zaczniecie piec to wybierzcie odpowiedni kawałek mięsa. Najlepsze będzie bez kości np. filet, polędwica czy szynka. Do pieczenia najlepiej zakupić kawałek o wadze około 2-2,5 kg. Większy może być już za duży i nie dopieczecie go w środku.

Jeżeli chcecie najpierw zapewnić mięsu soczystość i zapewnić mu ciekawy aromat to warto go nadziać najpierw smalcem, albo czosnkiem. Odpowiednia marynata sprawi, że wasze mięso nabierze lepszego smaku.

Do wieprzowiny idealnie nadaje się musztarda z miodem, natomiast do mięsa wołowego słodko-kwaśne sosy i zioła prowansalskie.

Marynowanie mięsa

Comments

Loading...