Wskazówki, które każda gospodyni powinna poznać – Jak przyrządzić soczyste i miękkie mięso z rumianą skórką.

Aby przyprawy i zioła przeniosły jak najwięcej aromatu do mięsa to natrzyjcie marynatą swój kawałek wieczorem i umieśćcie na całą do lodówki.

Mięso w temperaturze pokojowej

Złym pomysłem będzie wstawianie mięsa do piekarnika prosto z lodówki. Jeżeli macie naprawdę spory kawałek to pośpiech nie jest wskazany.

Po wyjęciu z lodówki zamarynowanego mięsa odstawcie je na około 2-3 godziny. Dzięki temu temperatura środka oraz powierzchni uregulują się i mięso upiecze się równomiernie.

Rumiana skóra

Najczęściej wkładamy od razu nasz kawałek do piekarnika i czekamy, aż będzie gotowy. Niestety w ten sposób wychodzi nam często gumowate mięso, które nie jest dobre.

Jeżeli kawałek jest na tyle mały, aby umieścić go na patelni to podsmażcie go krótko, aż uzyska złoty kolor.

Jeżeli macie jednak naprawdę spory kawałek to włóżcie je najpierw do rozgrzanego na 220-250 stopni piekarnika i poczekajcie, aż uzyska rumianą skórkę. Zmieńcie następnie temperaturę do 180 stopni i czekajcie do zakończenia pieczenia.

Soczystość

Po wyjęciu z piekarnika należy odstawić mięso na około pół godziny w ciepłym miejscu pod ręcznikiem lub folią. To sprawi, że soki zawarte w waszym kawałku rozłożą się równomiernie, a mięso będzie soczyste.

Odpowiedni sposób krojenia

Cięcie upieczonego mięsa nie należy do skomplikowanych czynności, ale nawet to sprawia niektórym problemy. Zanim je zaczniecie kroić to spójrzcie się na swój kawałek dokładnie i zauważcie w którym miejscu biegną linie.

To są włókna mięsa. Najlepiej będzie kroić je właśnie po włóknach, gdyż wasze kawałki będą wtedy miękkie i bardziej soczyste.

Czytaj dalej

Comments

Loading...