Jest to popularny przysmak, który można pić przy obniżonej funkcji tarczycy lub przy chorobach przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wrzody), problemach menstruacyjnych i innych dolegliwościach.
Przygotuj:
Orzechy umyć, następnie przekroić na pół. Cytrynę pokroić w plasterki. Połącz wszystko w słoiku i wymieszaj. Przykryj butelkę i odstaw w słoneczne miejsce na 40 dni. Aby rozpuścić cukier, potrząsaj butelką od czasu do czasu. Przecedź mieszankę i gotowe!
Młode liście orzecha włoskiego zawierają garbniki. Herbata ta może być stosowana w leczeniu biegunki, problemów trawiennych i ginekologicznych. Można ją również stosować do okładów na zapalenie oczu.
Sposób przygotowania: Posiekaj drobno liście (10g), a następnie zalej je wrzącą wodą (200ml). Pozostaw do zaparzenia na dwie godziny przed odcedzeniem. Spożywaj 3 łyżki stołowe trzy razy dziennie przed jedzeniem.
Comments