Jest jedna przyprawa, która wygładza zmarszczki i leczy problemy zdrowotne. Być może masz ją już w swojej kuchni…
Wystarczy wetrzeć ją w skórę, a nawet głębokie zmarszczki znikną! Jednak ta przyprawa potrafi znacznie więcej…
Wszyscy chcemy uniknąć starzenia się lub przynajmniej je spowolnić. Nasze ciało się starzeje, a nasz wiek odbija się na naszej twarzy. Zaczynają pojawiać się zmarszczki i jest to jeden z największych problemów estetycznych, zwłaszcza u kobiet.
Wiele kobiet stara się osiągnąć pozytywne rezultaty kosztownymi zabiegami kosmetycznymi, ale jest wiele kobiet, które nie mogą sobie na to pozwolić. Co więcej, większość kremów i serum przeciwstarzeniowych nie daje oczekiwanych efektów, choć są dość drogie.
W dzisiejszym artykule mamy dla Ciebie proste rozwiązanie. Ten naturalny przepis naprawdę da Ci widoczne rezultaty w leczeniu głębokich zmarszczek.
Głównym składnikiem tego przepisu jest przyprawa anyżowa.
- kilka ziaren anyżu
- 1 szklanka wody
- mały garnek
Zagotuj anyż w wodzie, tak jakbyś robił herbatę. Gdy herbata ostygnie, odcedź ją i przełóż do szklanego pojemnika. Codziennie rano oczyszczaj tym płynem wybrane miejsca (obszary dotknięte zmarszczkami, najlepiej całą skórę).
Inne skutki zdrowotne anyżu:
- modyfikuje doświadczenie, nie tylko u dorosłych. Matki noworodków i niemowląt nie pozwalają na to ze względu na wpływ na wzdęcia,
- niszczy bakterie i grzyby w organizmie oraz działa jako skuteczny środek w walce z wszami,
- łagodzi ból, działa również przeciwzapalnie i skurczowo,
- cenią go osoby cierpiące na zaćmę, zakrzepicę i problemy z oddychaniem, w tym astmę,
- pomaga w zaburzeniach równowagi hormonalnej, zarówno w przypadku nieregularnych miesiączek, jak i w okresie klimakterium u kobiet i mężczyzn (menopauza),
- zwiększa produkcję mleka podczas karmienia piersią,
- łagodzi podrażnioną psychikę i poprawia sen,
- odtruwa organizm, a także zawiera dużą ilość antyoksydantów,
- działa przeciw nieświeżemu oddechowi i jest bardzo przydatny w higienie jamy ustnej,
- reguluje ciśnienie krwi, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca i trzustki.
Anyż to jedna z najstarszych opisanych przypraw znanych światu. Stosowano go w Imperium Egipskim, wspomina się o nim także w Ajurwedzie. Prawdopodobne jego pochodzenie znajduje się na terenach, na których znajdują się Turcja, Syria i wspomniany już Egipt. Pierwsze wzmianki pochodzą z tekstów medycznych faraonów sprzed około 4000 lat, ale chwali je sam Hipokrates. Został przywieziony przez ocean przez hiszpańskich kolonizatorów około XVI wieku i bardzo szybko rozprzestrzenił się również tutaj.
Pod nazwą tej przyprawy możemy sobie wyobrazić maleńkie nasionka stosunkowo niepozornego kwiatu, który kwitnie od lipca do sierpnia. Jedyne, co ją wyróżnia, to przenikliwy, a jednocześnie odurzający aromat i wrześniowa podaż tych magicznych nasion.
Anyż był używany na przestrzeni wieków i kultur. Niektórzy używają go ze względu na niepowtarzalny aromat i naturalny słodki smak w kuchni podczas pieczenia lub po prostu w formie wywaru. Inni robią z niego napoje alkoholowe, a inni nie mogą pochwalić go jako olejku eterycznego. Tak naprawdę każdy może wybrać.
Comments