Jest jedna przyprawa, która wygładza zmarszczki i leczy problemy zdrowotne. Być może masz ją już w swojej kuchni…

Wystarczy wetrzeć ją w skórę, a nawet głębokie zmarszczki znikną! Jednak ta przyprawa potrafi znacznie więcej…

Wszyscy chcemy uniknąć starzenia się lub przynajmniej je spowolnić. Nasze ciało się starzeje, a nasz wiek odbija się na naszej twarzy. Zaczynają pojawiać się zmarszczki i jest to jeden z największych problemów estetycznych, zwłaszcza u kobiet.

Wiele kobiet stara się osiągnąć pozytywne rezultaty kosztownymi zabiegami kosmetycznymi, ale jest wiele kobiet, które nie mogą sobie na to pozwolić. Co więcej, większość kremów i serum przeciwstarzeniowych nie daje oczekiwanych efektów, choć są dość drogie.

W dzisiejszym artykule mamy dla Ciebie proste rozwiązanie. Ten naturalny przepis naprawdę da Ci widoczne rezultaty w leczeniu głębokich zmarszczek.

Głównym składnikiem tego przepisu jest przyprawa anyżowa.

  • kilka ziaren anyżu
  • 1 szklanka wody
  • mały garnek

Zagotuj anyż w wodzie, tak jakbyś robił herbatę. Gdy herbata ostygnie, odcedź ją i przełóż do szklanego pojemnika. Codziennie rano oczyszczaj tym płynem wybrane miejsca (obszary dotknięte zmarszczkami, najlepiej całą skórę).

Inne skutki zdrowotne anyżu:

  1. modyfikuje doświadczenie, nie tylko u dorosłych. Matki noworodków i niemowląt nie pozwalają na to ze względu na wpływ na wzdęcia,
  2. niszczy bakterie i grzyby w organizmie oraz działa jako skuteczny środek w walce z wszami,
  3. łagodzi ból, działa również przeciwzapalnie i skurczowo,
  4. cenią go osoby cierpiące na zaćmę, zakrzepicę i problemy z oddychaniem, w tym astmę,
  5. pomaga w zaburzeniach równowagi hormonalnej, zarówno w przypadku nieregularnych miesiączek, jak i w okresie klimakterium u kobiet i mężczyzn (menopauza),
  6. zwiększa produkcję mleka podczas karmienia piersią,
  7. łagodzi podrażnioną psychikę i poprawia sen,
  8. odtruwa organizm, a także zawiera dużą ilość antyoksydantów,
  9. działa przeciw nieświeżemu oddechowi i jest bardzo przydatny w higienie jamy ustnej,
  10. reguluje ciśnienie krwi, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca i trzustki.

Anyż to jedna z najstarszych opisanych przypraw znanych światu. Stosowano go w Imperium Egipskim, wspomina się o nim także w Ajurwedzie. Prawdopodobne jego pochodzenie znajduje się na terenach, na których znajdują się Turcja, Syria i wspomniany już Egipt. Pierwsze wzmianki pochodzą z tekstów medycznych faraonów sprzed około 4000 lat, ale chwali je sam Hipokrates. Został przywieziony przez ocean przez hiszpańskich kolonizatorów około XVI wieku i bardzo szybko rozprzestrzenił się również tutaj.

Pod nazwą tej przyprawy możemy sobie wyobrazić maleńkie nasionka stosunkowo niepozornego kwiatu, który kwitnie od lipca do sierpnia. Jedyne, co ją wyróżnia, to przenikliwy, a jednocześnie odurzający aromat i wrześniowa podaż tych magicznych nasion.

Anyż był używany na przestrzeni wieków i kultur. Niektórzy używają go ze względu na niepowtarzalny aromat i naturalny słodki smak w kuchni podczas pieczenia lub po prostu w formie wywaru. Inni robią z niego napoje alkoholowe, a inni nie mogą pochwalić go jako olejku eterycznego. Tak naprawdę każdy może wybrać.

Czy ta informacja była pomocna? Udostępnij także post swoim znajomym!

Comments

Loading...