Dietetyczka zdradziła przepis: Zupa odchudzająca z kurczakiem „Odporność plus” – Jem codziennie i chudnę.

Warto też wypijać codziennie 1-2 litry wody mineralnej. Z diety trzeba całkowicie wyeliminować alkohol, soki, słodycze i produkty piekarnicze. Jogurt czy kefir spożywamy w ilości nie większej niż 200 ml dziennie.

Można też zjadać twaróg, ale tylko chudy około 3-4 razy w tygodniu (porcja nie większa 250 g). Do sałatek możemy dodawać też trochę oliwy z oliwek lub oleju. Dwa razy w tygodniu jedzcie same zupy przez cały dzień i pijcie wodę.

Oto nasza propozycja zupy o nazwie „Odporność plus”, która zawiera niewielką ilość kalorii, ale znajdziecie w niej dużo potrzebnych składników odżywczych.

Nie ma w niej co prawda ziemniaków, ale danie i tak będzie bardzo pożywne. Dzięki zawartości składników spalających tłuszcz jak imbir i korzeń selera szybciej zrzucicie wagę. Poniższy przepis to także świetny sposób na poprawę odporności w okresie jesienno-zimowym.

Składniki

  • woda (1,5-2 l)
  • filet z kurczaka (300 g)
  • brokuły (300 g)
  • korzeń selera
  • marchew
  • cebula
  • tarty korzeń imbiru (1 łyżka stołowa)
  • olej roślinny (2 łyżki stołowe)
  • zioła (koperek, natka pietruszki)
  • sól i pieprz do smaku oraz inne ulubione przyprawy

Przygotowanie

Pokrój filet z kurczaka w kostkę i ugotuj go w osolonej wodzie. Następnie obierz warzywa i umyj je. Marchewkę zetrzyj na tarce, brokuły porozdzielaj na mniejsze kawałki, cebulę pokrój w półtalarki, a seler w kostkę.

Warzywa wrzuć do garnka z gotującym się kurczakiem i gotuj je przez około 10 minut. Kiedy seler będzie już miękki to dodaj olej roślinny.

Poczekaj następnie, aż zupa zagotuje się, dodaj zioła, przyprawy, imbir i wyłącz grzanie. Odczekaj jeszcze 10 minut.

Zupę możesz podawać stołu. Życzymy smacznego! 

Czytaj dalej

Comments

Loading...