Wszystko sprowadza się do jednego składnika. Jest to jedyny składnik, któremu nie da się równać. Lepiej jest zrobić własną kiełbasę niż ją kupić.

Oddziel mięso od kości. Przygotować bulion, dodając kości, ziarna pieprzu i sól. Przecedzić rosół i wstawić go do lodówki. W robocie kuchennym zmielić połowę wołowiny i bardziej tłustą część kurczaka.

Wołowinę i kurczaka pokroić w kostkę o długości ok. 2 cm. Połączyć mięso i dodać miód.
W osobnej misce wymieszać przyprawy i sól. Dodać mieszankę przypraw do mięsa i dobrze wymieszać, aż wszystko się połączy. Powoli dodawać zimny bulion.

Uformować średniej wielkości kiełbaski, napełniając osłonki kiełbasek mieszanką mięsną. Bardzo ważne jest, aby do środka nie dostało się powietrze. Na przykład, jeśli powietrze dostanie się do środka, należy je przebić cienkimi igłami. Ponieważ osłonka jest wysokiej jakości, kiełbasa będzie miała lepszy smak.

Wystarczy po prostu powiesić kiełbasy w linii prostej i pozostawić je do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na około dwie godziny. Następnie kiełbasy należy gotować przez 1,5 do 2 godzin w temperaturze 80-85 stopni.
Przed umieszczeniem w zimnym miejscu mięso należy pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 12 godzin. Zawinąć mięso w papier i umieścić w lodówce.

Czytaj dalej

Comments

Loading...