Domowa vegeta z leczniczą ligurią: odkąd znam ten stary przepis, nie kupuję już żadnych chemicznych przypraw do zupy!

Umyj i oczyść wszystkie rodzaje warzyw. Niech dobrze wyschną. Zetrzyj je na tarce lub drobno pokrój, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zawsze kładź tylko cienką warstwę warzyw, aby wystarczająco wyschły.

Umieścić je w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 50-70 stopni w półotwartym piekarniku, do mementu aż warzywa będą wystarczająco suche. Nie zapomnij o regularnym mieszaniu, aby uniknąć ewentualnego przypalenia warzyw.

Drugą opcją jest suszenie warzyw na kaloryferze lub w suszarce owocowo-warzywnej. Jeśli zdecydujesz się na suszenie na kaloryferze, pokrój warzywa na małe kawałki, ugotuj je, a następnie wysusz na kaloryferze. Możesz jednak także suszyć surowe warzywa.

Do wysuszonych już składników dodaj pietruszkę i seler, lubczyk i wszystko razem zmiel w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym. Podstawowy przepis nie zawiera soli, ale jeśli chcesz ją dodać do vegety, uzyskasz wtedy typowy słony smak. Możesz też dodać inne warzywa – brokuły, czosnek, kalafior, grzyby lub egzotyczne przyprawy – kurkumę, kolendrę czy chilli.

Dobrym pomysłem jest podzielenie vegety na mniejsze porcje i wsypanie ich do osobnych pojemników. Wtedy do każdego możesz dodać inne zioła czy warzywa, aby uzyskać różne samki. Domowa vegeta nadaje się do przyprawiania różnego typu potraw, lub tak po prostu – do chleba lub domowej pasty do smarowania.

Możesz bez obaw podawać ją małym dzieciom (dla nich jednak najbardziej odpowiednia jest wersja bez soli). Vegetę przechowuj w suchym i chłodnym miejscu w zamykanym pojemniku. Życzę smacznego!

Czytaj dalej

Comments

Loading...