Dlaczego warto zetrzeć na tarce zmrożoną cytrynę. Dzięki temu uzyskasz kilka razy więcej witamin.

Chcąc oczyścić organizm zaleca się picie soku z cytryny z ciepłą wodą na czczo. Niestety sam sok z cytryny nie ma tylu składników odżywczych, co wiąże się z mniejszym potencjałem zdrowotnym.

Większość z nas wyrzuca skórkę z cytryny, bo ma nieprzyjemny smak. A to właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin takich jak: C, A, B6 oraz E, kwas foliowy, wapń, miedź, cynk, żelazo, potas, magnez i tiaminy.

Z tego względu najlepszym rozwiązaniem jest zamrożenie cytryny i spożywanie jej w całości. Niedawno naukowcy odkryli, że cytryna ma korzystny wpływ na leczenie nowotworów takich jak: nowotwór płuc, piersi orz jelita grubego.

Cytryna wpływa tylko i wyłącznie na chore komórki nie uszkadzając przy tym zdrowych, jak ma to miejsce w standardowych metodach leczenia.

Jak mrozić cytrynę?

Należy nadmienić, że najlepsze są cytryny, które samodzielnie wyhodowaliśmy w domu lub te, które pochodzą z ekologicznych upraw. Cytrynę przed mrożeniem należy wymoczyć w wodzie z octem jabłkowym.

Następnie należy dobrze je opłukać i zostawić do wyschnięcia. Potem można je zamrozić w całości.

Po mrożeniu trzeba cytrynę ścierać na tarce, wraz z pestkami. Można dodawać ją do różnych potraw. Dzięki temu Twoje ciało będzie zdrowsze.

Czytaj dalej

Comments

Loading...