Oto Patogeny nowotworów – lepiej nie spożywać tych produktów – są najbardziej niebezpieczne dla zdrowia

według Światowej Organizacji Zdrowia jest drugą przyczyną zachorowań na nowotwory takie jak: rak jelita, krtani, gardła i ust, a także wątroby. Pierwsze miejsce w tym rankingu zajmuje palenie papierosów.

Głównym winowajcą w przypadku nadużywania alkoholu jest zawarty w nim etanol, który zostaje w organizmie przetwarzany w szkodliwy aldehydowy kwas octowy uszkadzający komórki, które stają się bardziej podatne na złośliwe choroby nowotworowe.

Jedzenie typu fast-food

Badania naukowe udowodniły, że regularne spożywanie tego typu posiłków wpływa nie tylko na dolegliwości związane z układem pokarmowym i trawiennym, ale również zwiększa ryzyko cukrzycy, otyłości i raka piersi.

Sól

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dziennie spożywać nie więcej niż 5 g soli – to jedna mała płaska łyżeczka. Nadmierna ilość spożywanej soli powoduje nagromadzenie w organizmie chloru, co niestety może doprowadzić do zachorowania na raka.

Pamiętajmy, że właśnie z powodu nadmiernej ilości soli w codziennej diecie podwaja się ryzyko wystąpienia raka żołądka (najczęściej spotykane u mężczyzn).

Wędliny

Comments

Loading...