Kobiety przechodzą wiele zmian w ciele w okresie menopauzy, a jedną z najpoważniejszych jest utrata masy kostnej zwana przerzedzeniem kości. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Florydy wykazały, że ani mleko, ani produkty mleczne, ale właśnie suszone śliwki mogą odwrócić proces przerzedzania kości.
Badania przeprowadzono na kobietach w okresie menopauzy i wyniki były jasne. Kobiety, które spożywały 100 g suszonych śliwek dziennie przez 11 miesięcy, miały wyraźnie większą masę kostną niż te, które ich nie spożywały.
Co najważniejsze, substancje zawarte w śliwkach dostają się do układu odpornościowego bardzo szybko, dzięki temu mogą go wzmocnić bardziej niż jakiekolwiek sztuczne witaminy czy biostymulatory. Polifenole docierają również do tkanki kostnej i chronią przed chorobami zapalnymi stawów i kości.
Śliwki są łagodnym, ale bardzo skutecznym środkiem przeczyszczającym. Jeśli masz problemy z zaparciami, przed każdym posiłkiem spożywaj 3 suszone śliwki, wcześniej namoczone przez chwilę w gorącej wodzie.
Polifenole, potas i inne składniki odżywcze, które zawierają śliwki wspierają zdrowie i elastyczność ścian naczyń krwionośnych, wzmacniają mięśnie serca i normalizują tętno. Osoby, które regularnie spożywają te suszone owoce, znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Comments