Dlaczego warto jeść 3 suszone śliwki dziennie: Ratunek dla kobiet po 40 roku życia

Kobiety przechodzą wiele zmian w ciele w okresie menopauzy, a jedną z najpoważniejszych jest utrata masy kostnej zwana przerzedzeniem kości.   Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Florydy wykazały,  że ani mleko, ani produkty mleczne, ale właśnie suszone śliwki mogą odwrócić proces przerzedzania kości.

Badania przeprowadzono na  kobietach w okresie menopauzy i wyniki były jasne. Kobiety, które spożywały 100 g suszonych śliwek dziennie przez  11 miesięcy, miały wyraźnie większą masę kostną niż te, które ich nie spożywały.

Śliwki = zdrowe kości

Co najważniejsze, substancje zawarte w śliwkach dostają się do układu odpornościowego bardzo szybko, dzięki temu mogą go wzmocnić bardziej niż jakiekolwiek sztuczne witaminy czy biostymulatory. Polifenole docierają również do tkanki kostnej i chronią przed chorobami zapalnymi stawów i kości.

Pomogą w zaparciach

Śliwki są łagodnym, ale bardzo skutecznym środkiem przeczyszczającym. Jeśli masz problemy z zaparciami, przed każdym posiłkiem spożywaj 3 suszone śliwki, wcześniej namoczone przez chwilę w gorącej wodzie.

Chronią serce

Polifenole, potas i inne składniki odżywcze, które zawierają śliwki wspierają zdrowie i elastyczność ścian naczyń krwionośnych, wzmacniają mięśnie serca i normalizują tętno. Osoby, które regularnie spożywają te suszone owoce, znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.

Czytaj dalej

Comments

Loading...